boventallig ziek header

Dinnie werd boventallig verklaart toen ze ziek was. “Je wordt boventallig verklaart als de organisatie van je werkgever moet reorganiseren. Eigenlijk komt het erop neer dat vanwege economische redenen je ontslag wordt ingediend1. Nu kan dat natuurlijk gebeuren en in principe is ook hier genoeg vangnet aanwezig om niet direct tussen wal en schip te komen staan. Ik werd alleen kort voordat ik boventallig werd verklaar langdurig ziek..

Wat begon als een griepje monde uit in een langdurig zoektocht naar de oorzaak van mijn ziekte. Alleen in het beginstadium was ik nog niet op de hoogte van dat ik überhaupt een ernstige ziekte zou kunnen hebben. Dus toen ik ruim een week niet op kantoor was geweest vernam ik dat ik boventallig was verklaart.
Ik heb dat toen geaccepteerd door een vaststellingsovereenkomst te tekenen.. Niet wetende dat ik hiermee nogal in de moeilijkheden zou komen. Je krijgt dan namelijk geen recht op een WW uitkering, maar ik kreeg ook recht op de ziektewet aangezien ik het ontslag heb goedgekeurd via de vaststellingsovereenkomst.2

Vervelende situatie

Als je niet kan terugvallen op een uitkering dan kan dat op een gegeven moment erg lastig worden. Toen ik langer ziek bleef zonder de diagnose vast te kunnen stellen van mijn ziekte werd mijzelf onderhouden steeds lastiger. Helaas voor Lyme, is het aantonen van de ziekte op zich al lastig. Er is namelijk nog geen absolute tet die de infectie kan tonen of uit kan sluiten. Een test in de beginfase van de ziekte laten sowieso en negatief resultaat zien omdat de antistoffen nog niet zijn aangemaakt.  Ook in een later stadium blijven gestandaardiseerde testen lastig:

  • Bloed (serologietesten)
  • Hersenvocht (lumbaalpunctie)
  • Lichaamsvocht (huidbiopten)

Niks wees wat uit, ik was ten einde raad. De grootste symptonen van de ziekte voor mij waren problemen met spraak, ernstige vermoeidheid en “brain fog”. Ik kon in gesprekken soms niet op de simpelste woorden komen.

Eindelijk had het een naam

De doorbraak voor mij kwam door een onderzoek in Amerika. Daar voeren ze SPECT scans uit die relatief nog een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. De scan wees aan dat er veranderingen van bloedstromen in de hersenen hadden plaatsgevonden. Daaruit ben ik in een behandeltraject terecht gekomen, een specialist heeft me geholpen met een behandeling van antibiotica.

Weer aan het werk

Het heeft nog even geduurd voor ik weer volledig fit genoeg was om aan het werk te gaan. Het juridische getouwtrek voordat ik een uitkering kreeg heeft ook niet in de koude kleren gezeten. Gelukkig heb ik in die periode veel steun van familie en vrienden gehad.

Ik raad iedereen aan om goed op te passen bij ziekte en boventalligheid. Het probleem is dat je in die situatie, als je accepteert, namelijk niet in staat bent om te solliciteren waardoor je WW uitkering ook komt te vervallen.”

Vandaag de dag ben ik weer aan het werk en geniet ik weer van het leven. Maar ik wens niemand zo’n situatie toe als waarin ik mij de afgelopen 2 jaar heb bevonden.

 

Meer info over boventallig verklaart worden vindt je hier.

 

Bronnen:

  1. https://www.staatvandienst.nl/kennisbank/artikel/boventallig/
  2. https://www.boventallig.nl/boventallig-en-ziek/

Comments