Het aantal mensen met een GHB verslaving is in de afgelopen jaren enorm gestegen. Vroeger werd GHB gebruikt om mensen onder narcose te brengen, of tegen slapeloosheid, angststoornissen en/of een alcoholverslaving. Nu is GHB vooral populair in het uitgaansleven. Het recreatieve gebruik van GHB is oorspronkelijk begonnen in Amerika, maar daar lijkt het nu te minderen. In Nederland verloopt dit precies andersom. Steeds meer mensen gebruiken de partydrug en ontwikkelen een verslaving. Zijn gebruikers wel op de hoogte van de gevaren van GHB?1

GHB gebruik in Nederland

In Nederland wordt GHB meestal gebruikt in de vorm van een kleurloos drankje in een plastic buisje, een (Flugel)flesje of heel soms in de vorm van een poeder. GHB wordt voornamelijk in het uitgaansleven gebruikt. Het is moeilijk om GHB in een alcoholisch drankje te herkennen, omdat de smaakpapillen door alcohol vaak verdoofd zijn. Als de partydrug niet met alcohol is gemixt heeft het een zoute smaak. 

GHB als ‘date rape drug’

GHB wordt ook gebruikt als ‘date rape drug’. Het is meestal zo dat de persoon in kwestie GHB toevoegt aan het drankje van hun slachtoffer om deze kwetsbaar te maken en vervolgens seksueel te misbruiken. Door GHB is het slachtoffer niet in staat om zichzelf te verdedigen. Het slachtoffer weet vaak niet dat er GHB in het drankje zit, omdat dit moeilijk is om te proeven. GHB is maar een hele korte aan te tonen in urine en bloed en het zorgt ook voor geheugenverlies. Al deze factoren maken het ontzettend lastig om te bewijzen wie de dader is en of er ook daadwerkelijk GHB is gebruikt.

Wat doet GHB met je lichaam?

De afkorting GHB staat voor gamma-hydroxyboterzuur. Het middel komt – ook als niet gebruiker – voor in je lichaam, maar wel in kleine hoeveelheden. GHB remt voornamelijk je centrale zenuwstelsel. GHB wordt meestal gemaakt met GBL (gamma- butyrolacton) en gootsteenontstopper (natronloog of kaliumloog). Het verslavende middel begint na 20 á 30 minuten te werken en het effect houdt ongeveer 3 uur aan. Bij een kleine hoeveelheid voelt het een beetje alsof je dronken bent, er kunnen ook hallucinaties ontstaan en het kan er voor zorgen dat je opgewonden raakt. 

Bij GHB is het doseren moeilijk en de kans dat iemand een overdosis van het middel inneemt, is heel erg groot. In dat geval kan GHB zorgen voor een hele diepe slaap, een coma, of zelfs de dood. Het begrip ‘out gaan’ is niet onbekend bij een GHB-verslaafde. Dit betekent dat je in een diepe slaapt valt en dat je er niet meer uitkomt. Het kan dan wel 3 tot 4 uur duren voordat je weer bijkomt. Dit kan leiden tot ernstige ademhalingsstoornissen, of zelfs het stikken in je eigen tong of braaksel.  

De ontwenningsverschijnselen van GHB

De kans op een verslaving aan GHB is groter dan eerst werd gedacht. Een geestelijke afhankelijkheid ontstaat eerder dan een lichamelijke afhankelijkheid aan GHB. Het uitgaan zonder GHB is niet meer zo leuk, seks zonder GHB is niet meer zo lekker en slapen zonder GHB is moeilijk. Doordat iemand veel GHB gebruikt, heeft diegene steeds meer nodig om dezelfde effecten te voelen. Als iemand met een GHB-verslaving geen GHB gebruikt, ervaart hij of zij klachten zoals: trillen, zweten, slapeloosheid en nervositeit. 

Als iemand ineens stopt met het gebruiken van GHB, kunnen er in sommige gevallen levensgevaarlijke situaties ontstaan zoals; een epileptisch insult, hallucinaties en psychoses. Zoek voor het afkicken van een GHB-verslaving altijd hulp. Spoor 6 in een verslavingskliniek met onder andere specialisten op het gebied van drugsverslaving

Bronnen:

  1. https://www.spoor6.nl/drugsverslaving-blog/wat-is-ghb/

Comments