Hoe kom ik van cocaine af

Cocaïne is een verslavende drugs die je heel alert en zelfverzekerd doet voelen. Onder de invloed van coke heb je het idee dat je de hele wereld aan kan. Je zelfvertrouwen is een stuk groter en je kunt veel langer door met alles wat je aan het doen bent, zoals bijvoorbeeld dansen op een feest of overwerken. Als cocaïne een middel wordt om je door bepaalde situaties heen te helpen dan kan de drugs een probleem gaan vormen waar je snel vanaf wilt. Deze how to helpt je de verslaving te herkennen en om er vanaf te komen.

Symptomen van een verslaving ontdekken

1. Je gebruikt steeds regelmatiger.

Cocaïne is een sluipmoordenaar en kan vrij snel omslaan van een gezellige partydrug naar een harddrug waar je wekelijks of zelfs dagelijks van afhankelijk wordt. Heb je door dat het gebruik toeneemt? Zorg dan dat je alert wordt op de behoefte van het gebruik.

2. Check naar triggers die je gebruik patroon laten zien.

Net als met roken komt het regelmatig voor dat er steeds meer triggers ontstaan voor gebruik. De eerste trigger is een keer op een feestje, dit wordt herhaald en voor je het weet is het de normaalste zaak van de wereld om op een feestje cocaïne te gebruiken.  Van feestjes naar standaard weekend gebruik duurt vaak wel eventjes maar dit is wel een behoorlijk groot signaal dat je in de problemen verkeerd. Het moment dat je op je werk, school of sociale situaties cocaïne gebruikt om de dag door te komen weet je dat je echt moet stoppen met het gebruik.

3. Je krijgt fysieke klachten & afkickverschijnselen.

Als je regelmatig gaat gebruiken wordt je fysiek afhankelijk, je drang naar cocaïne wordt groter en je moet ook meer gebruiken om dezelfde effecten te krijgen. Naast de verhogende drang krijg je ook toenemend last van:

  • Misselijkheid & overgeven
  • Angsten & depressie
  • Gevoel hebben alsof er iets over je huid kruipt.
  • Insomnia
  • Hoge vermoeidheid

Detoxen (ontgiften) van je lichaam

1. Stop onmiddellijk met het gebruik van coke.

Lijkt voor de hand liggent maar dit is wel wat het is. Je dient zo snel mogelijk te stoppen met coke. Je symptomen van afkickverschijnselen zullen erger worden. Deze periode duurt ongeveer 1 tot 2 weken.

2. Meld je ziek.

Je wil in deze periode geen of weinig contactmomenten hebben stressvolle situaties. Het is dus handig om potentieel stressvolle of triggerende situaties te vermijden. Dit kan betekenen dat je dus niet meer met vrienden afspreekt die gebruiken of dat je niet meer op het werk verschijnt.

3. Vertel het aan iemand die je vertrouwd.

Het is altijd handig om een vertrouwenspersoon in te schakelen die je kan helpen in deze situatie. Momenten dat je het moeilijk hebt en denkt aan terugvallen maken dat iets minder lastig omdat je iemand hebt om van gedachten te wisselen.

4. Kick af in een kliniek.

Mocht je er geen vertrouwen in hebben om zelf af te kicken dan kun je ook naar een afkickkliniek gaan. Zij kunnen je intensief helpen, beschikken over een ambulante detoxfaciliteit en ervaringsdeskundige die je erdoorheen kunnen helpen. Je hoeft het echt niet alleen te doen.

Drugsvrij leven opbouwen

1. Leer genieten zonder drugs.

Ook na de detox zul je waarschijnlijk nog een periode, in sommige gevallen jaren, moeite hebben met je verslaving. Psychische verslaving is voor een groot deel de bepalende factor van het gebruik. Je hersenen zijn geconditioneerd geraakt om aan afleidings middelen te moeten denken. Het is dus ook heel belangrijk dat je al je triggers leert herkennen en je methodes ontwikkeld om daarmee om te gaan.

Een aantal tips:

  • Geniet van de natuur
  • Praktiseer meditatie
  • Ga koud douchen (Wim Hof Methode)
  • Bestudeer mindfullness
  • Doe aan Yoga

Wellicht zijn niet alle middelen voor jou, de belangrijkste gemene deler in deze methodes liggen in het feit dat jij kan genieten van nuchter zijn en echt gelukkig en HIGH kan worden van zijn zoals je bent. En dat kan iedereen leren, zelfs als je in je donkerste dagen verkeerd.

Heb jij tips om van cocaïne af te komen zodat we deze How To kunnen verbeteren? Deel ze hieronder

Bronnen:

Comments