medicijnen pillen strip

Het aantal mensen dat overlijd door gebruik van medicijnen stijgt. Het gaat om 220 doden in 2017. Een stijging van bijna 50% sinds 2013. “Een forse stijging” aldus Alber Dahan, een onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum.1 Medicijn verslavingen zijn een groeiend probleem in Nederland. Het verschil met andere “drugs” zit hem in het feit dat medicijnen makkelijker te verantwoorden zijn naar jezelf. Zelfs in vergelijking met alcohol. Medicijnen zijn namelijk toch sociaal geaccepteerd product wat genomen wordt om je beter te voelen. Alcohol heeft meer het imago om te nemen omdat het “gewoon lekker is”. Niemand zegt snel dat hij alcohol als verdoving gebruikt, dan wordt het al snel vergeleken met een verslaving. Jos begon met medicijnen na een verkeersongeluk en waarop een zware burn-out op zijn werk volgde. “Ik begon steeds meer in te nemen om hetzelfde effect te krijgen”

Steeds meer pillen

Ik had zo verschrikkelijk veel pijn in mijn lichaam en dat vertaalde zich naar mentale uitputting. Ik begon zware medicijnen te slikken en dat hielp behoorlijk goed. Alleen als je s’nachts wakker wordt met enorm veel pijn dan is het makkelijk om een pil te slikken. Als ik dat niet deed dan lag ik zo de hele nacht naar het plafond te staren. De pillen werden een makkelijke uitweg.

Als ik niet meer genoeg had dan belde ik mijn huisarts om te vragen naar een hogere dosis. Die werd eigenlijk vaak zonder moeite direct gegeven. Naarmate ik meer begon te gebruiken begon ik soms out te gaan. Zelfs in een aantal gevallen tijdens een gesprek met iemand.

Dat is het moment geweest dat ik er echt iets aan wilde gaan doen. Een arts adviseerde mij direct om te stoppen met dit medicijn omdat het levensgevaarlijk kan worden.

Mijn medicijn lijkt op heroïne

Later ben ik meer onderzoek gaan doen naar wat ik zoveel tot me heb genomen. Blijkbaar was het medicijn waar ik aan verslaafd was een “opioïde” en deze lijkt in erg veel opzichten op heroïne. Daar ben ik erg van geschrokken. Dit medicijn is dus direct verkrijgbaar via de huisarts, ik kon het niet geloven. 2

Stijging verslaafden Oxycodon

Bij Spoor6 zien ze een stijging in het aantal verslaafden aan dit medicijn. We durven bijna te zeggen dat dit een groter probleem vormt dan GHB. Probleem is ook dat het een nieuwe doelgroep van mensen betreft. Het is niet je “standaard” verslaafde zoals je bijvoorbeeld sneller geneigd bent te zien bij bijvoorbeeld een heroïne verslaving.

Verslaafd aan een medicijn?

“Een medicijnverslaving is een van de meest voorkomende verslavingen in Nederland. Meer dan een half miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks slaap- of kalmeringsmiddelen.”

Spoor6 biedt effectieve behandelingen en begeleiding zodat je kunt afkicken.

Website

www.spoor6.nl/

Bronnen:

  1. https://www.rtlnieuws.nl/onderzoek/artikel/4819786/oxycodon-doden-pijnstillers-ziekenhuis-onderzoek
  2. https://www.ad.nl/gezond/pijnstiller-oxycodon-verslavender-dan-heroine-dirk-uit-eindhoven-ging-door-een-hel~adc4e3106/

Comments